Lära känna Gud genom hans ord, vad är liksom bättre än en Bibel?
Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.
Hebreerbrevet 4:12
Läs mer om vad andra har att säga!
DET LÄTTA OKET
”Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar. Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt.” Matteus 11:28-30
I dagens samhälle skall allt gå fort, det är höga krav och mycket hänger på en själv. Det är lätt att självbilden hänger på hur bra man själv presterar, till exempel hur det går i skolan eller vad andra tycker om en. I Matteus evangelium kan vi läsa om hur Jesus vill ge oss ro för våra själar. Hur är detta möjligt i en så förvirrad värld?
Hans frid
”Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.” Johannes 14:27
Mitt i en värld där allting stormar runt omkring oss är vi inte ensamma. När skoluppgifterna är för många, relationer för tuffa, vännerna emot en och självkänslan i botten. Då är Gud på vår sida och inte bara det, han ger inte det som världen ger, han ger frid. Oavsett omständigheterna kommer han fortsätta älska dig och varje dag är han där för dig, för att fylla hela dig med sin frid.
Är Gud, men också människa
”utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev en av oss. När han till det yttre hade blivit människa” Filipperbrevet 2:7.
Vår storebror Jesus har gjort detta en gång, han valde bort alla sina rättigheter för att gå igenom det som du och jag just nu går igenom. Ett liv i en ofullkomlig värld. Han har burit på tunga bördor, blivit frestad och låtit sig plågas. Men då han dog på korset tog han alla våra bördor vi någonsin burit och kommer bära på sig, så att inte vi behöver bära dem själva längre.
Det lätta oket
Jesus säger själv ”mitt ok är milt och min börda är lätt”. Han kallar oss inte att kasta bort alla ok och ge upp. Utan Gud kallar oss till att lämna ifrån oss vårt eget ok (vilket kan stå för vår vilja att klara av världens utmaningar på egen hand) och ta på oss hans ok (vilket kan stå för hans frid, den Helige Andes kraft). Han kallar dig att fortsätta vandringen, han har ett unikt uppdrag för dig. Men du är inte kallad att vara ensam utan kallad till att vara omsluten av hans frid!
Bön
Gud hjälp mig att lämna över allt som tynger till dig, tack att du har kontroll och att du vill ge mig din frid, så att jag kan vandra i din takt. Tack för att du mitt i en skakig tid ger oss ro för våra själar! AMEN.
Av: Lova Viklund
Vetekornet
Så hör då vad som menas med liknelsen om mannen som sådde. Var gång någon hör ordet om riket utan att förstå, kommer den Onde och snappar bort det som har blivit sått i hans hjärta. Det är sådden på vägkanten. Sådden på de steniga ställena, det är den som hör ordet och genast tar emot det med glädje men inte har något rotfäste inom sig utan är flyktig; blir det lidande och förföljelse för ordets skull kommer han genast på fall. Sådden bland tistlarna, det är den som hör ordet, men världsliga bekymmer och rikedomens lockelser kväver ordet, så att han inte bär frukt. Men sådden i den goda jorden, det är den som hör ordet och förstår, och han bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.« Matteusevangeliet 13:18-23
Ruben Gellerstedt
Jessika, du slutar aldrig att förvåna mig. Jag tycker verkligen om texterna tagna i både Johannes och Matteus Evangelium. Båda har en sån bra betydelse som alla kan förstå. De är också väldigt bra kopplade och hela textens är väldigt sammanhängande.
Linn Eriksson
Jag tolkar detta som att om du hör om Gud men inte tar emot det eller inte tror på det så förblir du vetekornet som aldrig faller i marken och dör, alltså, du lever inte vidare på de sätt som dem som tar emot Guds ord och vilar på det. Att lita på honom är lite som ”att dö” då du själv släpper kontrollen och låter honom ta över. Så om vi ”dör” ger vi rik skörd, vi får alltså bara ut positiva saker från det!
Hanna Simonsson
Har du någon gång varit med om att göra en felskrivning på telefonen och sedan tryckt på sänd? Min lista kan göras lång av dråpliga misstag. Fel ord till fel person kan bli pinsamt.
Ett ord som min mobil skriver om med AutoCorrect är ”församling” som istället blir ”frösamling”. Men ju mer jag tänker på det ordet desto mer tycker jag om tanken kring det. En församling bör vara en frösamling, och en frösamling blir inte en planta med en gång, utan det krävs ett arbete och att man vårdar fröet så det får växa.
Men sådden i den goda jorden, det är den som hör ordet och förstår, och han bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt, matt 13:23. Det hela handlar om att lyssna väl och ta till sig det som sägs, och i detta fall gäller det Guds ord. Gud, vars väsen är kärlek och som alltid vill oss väl. Ofta använder man en bild av en förälder när man vill förklara Gud. En förälder kan säga åt sitt barn att noga titta över vägen innan man går över. Varför? Jo, eftersom det är farligt att gå över vägen, inte för att barnet kanske är slarvigt, utan för att man inte vet hur föraren är i bilen. Att kolla noga innan man går över är viktigt. Men bara för att det sägs en gång behöver inte det innebära att barnet sedan kommer ihåg det varje gång efter det. En förälder måste påminna, vårda och lägga ner ett arbete så att barnet blir bättre och bättre på att komma ihåg.
Samma är det för oss och Guds ord. Texten vi möter i Matteusevangeliet talar om vikten att höra Guds ord, och ta emot det. Landar ordet fel eller lyssnar vi inte blir det ingen sådd av det. Även om vi faktiskt tar emot Guds ord, och förstår hans vilja för oss så betyder inte det att fröet, eller plantan, växer av sig själv efter det. Vi behöver gång på gång höra Guds ord, be om förlåtelse, påminna oss om att vara mot andra så som Jesus visade oss en gång. Utifrån detta ständiga arbete så bär det frukt som sedan får ges till många.
Man brukar säga att frälsningen, alltså när man tog emot Jesus i sitt liv, är ett ständigt arbete, ett dagligt arbete, precis som att vårda en frösamling så det får bli små plantor. I det arbetet, får vi höra Guds ord varje dag.
VAR INTE RÄDDA!
“Till er, mina vänner, säger jag: Var inte rädda för dem som dödar kroppen och sedan inte kan göra mer. Jag ska visa er vem ni ska frukta: Frukta honom som har makt att döda och sedan kasta i Gehenna . Ja, jag säger er: Honom ska ni frukta. Säljs inte fem sparvar för två kopparmynt ? Och inte en enda av dem är glömd inför Gud. Ja, till och med alla hårstrån på ert huvud är räknade. Var inte rädda! Ni är mer värda än många sparvar. Lukasevangeliet 12:4-7
Nu finns det många som känner oro och rädsla. Rädsla och oro för hur framtiden ska se ut, hur tillvaron är, hur ens nära och kära ska må, hur man själv ska komma fram i livet och orka osv, osv. Det finns SÅ mycket att oroa sig för. MEN mitt i oron finns det RO, en ro vi kan ha i Gud. Som det står i texten, att den enda ni ska frukta är Gud, inte nödvändigtvis vara rädda för Gud, utan mer ha en respekt, som en förälder som kan bli besviken, arg och ledsen för något dumt du gjort. Men också trösta och glädjas med dig genom livet. Och vet du vad!, Gud älskar dig så mycket, så mycket att han tillochmed har räknat varenda hårstrå på ditt huvud. Så någon som har skapat dig, ÄLSKAR DIG och har så pass mycket tålamod att han räknat varenda ett av dina hårstrån på huvudet. De kallar jag för frälsare.
Honom kallar jag Frälsaren
Av: Mirjam Söreke