Leva som kristen

Hur blir man kristen?

En vanlig fråga jag kan få ställd till mig är, hur blir man kristen då? Bibeln säger två konkreta grejer och det första är att ta emot Jesus i ditt hjärta (Joh 1:12), vad betyder det då? Hur gör man det? Jag tror det har mycket med att bara överlåta sig själv och lita på att Gud tar hand om dig. Det kan låta läskigt men jag vet att om du bara testar så finns Gud för dig och vill hjälpa dig! Ett tips är att bara sätta sig ner och säga “Gud om du finns så vill jag ha dig i mitt liv” eller något liknande.

Det andra bibeln talar om är att låta dig bli döpt i Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn (Mark 16:16), vilket har med att du ska låta Gud få fylla dig.

Det underlättar att du tror på att Gud är den han säger att han är i Bibeln och att man litar på att han håller sina löften.

Jag personligen är helt säker på att Gud älskar dig precis som du är och det enda du behöver göra är att lita på att Gud tar hand om dig där du är och leder dig på rätt väg! 

Hur lever man som kristen?

Att leva som kristen kan se ut på många olika sätt! Det kan vara att mest lita på att Gud finns där men inte mer än så, men också att gå till kyrkan, be och lovsjunga. I Bibeln står det att vi är kallade till att leva i världen men inte som världen och att vi ska pröva vad som är Guds vilja (Rom 12:2) Det tolkar jag lite som att Gud själv vet att vi inte har koll, att han vill att vi testar oss fram så leder han oss rätt!

I Bibeln står det också att vi ska älska andra lika mycket som du älskar dig själv (Matt 22:39). Detta är självklart svårt men det är något att tänka på och anpassa sig efter. När någon beter sig dåligt brukar jag tänka att personen i fråga förmodligen har en andledning, hon eller han kanske haft en dålig dag eller mår dåligt. Försöker därför be för personen och inte ta åt mig.

Att leva som kristen innebär att sätta Gud på första plats (2 Mos 20:3). Inte mobilen och inte vår partner utan Gud. Hur gör man det om han aldrig visar sig? Jag har många gånger satt andra saker högre än Gud, det är svårt att alltid ha fokus på Gud. Men det som får mig tillbaka i rätt spår är just att inga världsliga ting kan fylla mig med hopp och glädje som min far Gud.

Andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning (Gal 5:22). Detta är precis vad vi ska sträva efter att leva med!!

Varför ska man vara kristen?

Först och främst om alla hade levt efter det kristna budskapet hade det inte funnits krig, skilsmässor, mobbning, ovänskap eller otrygghet. Det andra är att de kristnas Gud vill ha en relation vilket gör att  du är aldrig mer är ensam! Det tredje är att Gud är allsmäktig och det gör att du kan få uppleva ditt livs äventyr. Det fjärde är att Gud är kärlek och du är måltavlan för den kärleken, är inte det fantastiskt? Sist men inte minst är förlåtelsen. Du kan bli förlåten och upprättad för att du gjort och behöver inte längre leva med skam över dina handlingar.

Hur blev jag kristen?

Jag är uppväxt i en kristen familj mer eller mindre hela släkten är kristen, det kom alltså naturligt för mig att tro på Gud. Redan som ung ville jag ta reda på mer om Gud, jag var en nyfiken liten flicka. Bad varje kväll och varje morgon, samt att jag gick till kyrkan och var med i söndagsskolan på söndagar. Läste Barnbibeln om och om igen. Jag började skolan och det blev min första missionsplats, att springa runt till alla mina kompisar och berätta om Gud plus att läsa bibeln var alltså helt naturligt. Jag såg verkligen Jesus som min bror och pratade med honom om små saker till större saker. 

Jag blev äldre och modet lägre, trots att jag inte längre gick runt lika öppet och pratade om min tro så tvekade jag aldrig att berätta att jag var troende och varför. Fick därför frågor ganska ofta om hur jag tänkte kring olika ämnen. Det var mitt sätt att hålla igång min tro i yngre ålder.

Jag och min familj har varje år varit på Oas, en rörelse som arrangerar läger varje år v.30, det har verkligen fått en stor betydelse och där har min tro växt enormt. Att få umgås med andra kristna i sin egen ålder.

Konfirmationen förändrade mitt liv. Som många tonåringars liv gick mitt upp och ned. Men på konfirmationen lärde jag mig oerhört mycket men främst att återigen sätta Gud först i mitt liv. Jag började strax därpå med att missionera på sociala medier och prata om Gud på livestreams, inlägg och storys.

Jag började gymnasiet och gick in med inställningen att det skulle vara jobbigt att folk inte skulle veta att jag var kristen, jag visste inte heller hur jag skulle berätta det. Jag bad till Gud att han skulle lösa min oro och ge mig trygghet att vara mig själv. Jag kan inget annat säga att det gick fantastisk bra, jag gillar min klass oerhört mycket, de vet att jag är kristen och jag har inget annat än varit mig själv. 

Idag är jag mer fokuserad i att missionera bland mina närmsta vänner samt här på bibelskolan, då jag vet att gymnasietiden är tuff och jag vill stötta mina vänner och få dem att känna sig trygga i att Gud finns där för dem! Att jag skriver på denna sidan kom plötsligt men var ett självklart ja. Jag bad kring hur jag skulle utföra allt och vad jag skulle gör men Gud tyckte att jag skulle göra det jag kände för så lägger han sina ord i min mun.

Jag tackar för mig och ber för er alla att ni ska få ta del av Guds fantastiska kärlek! Gud välsigne er!! Kram kram!

Jessika Fröjmark

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.