Ondska

Hur kan det finnas en god Gud när det finns så mycket ondska i världen?

Jag tror svaret på frågan är synd. Det är alltid lättare, snabbare och mer lockande att göra det onda än det goda. Det går mycket snabbare och lättare att riva ett klosstorn än bygga upp det. En händelse på några minuter kan hemsöka dig i flera år, en negativ kommentar på en sekund kan förstöra din dag och ett brutet ben tar veckor att läka.

Det onda har det alltså lättare. Det är lättare att ljuga sig ur en situation än att ta konsekvenserna. Det onda frestar även de goda. Hur snäll du än är kommer säkert det första du tänker på när någon säger något elakt vara att säga något elakt tillbaka.

Men trots att det onda har det lättare så håller världen ihop! Det tycker jag tyder på att det måste finnas en starkare god kraft som håller emot det onda för annars hade vi utrotat varandra för länge sedan. Den kraften kan vi känna, samvetet, det som uppmanar oss att göra det goda.

Denna lego modell är en bild på hur man kan tolka frågan ”Hur kan det finnas en god Gud när det finns så mycket ondska i världen?” 

Modellen består av två öar (gott och ont), där den goda ön är högre än den onda. Öarna separeras av ett stup som symboliserar död. På den goda ön står Gud och de kristna och håller i ena änden av ett rep, på andra sidan står de människor som motverkar Gud med onda handlingar men också djävulen själv. De onda drar i nedförsbacke och med en tyngd som fördel, men trots det råder jämvikt eftersom Gud är starkare.

Det modellen symboliserar är att om Gud inte hade gjort någonting (släppt repet) hade hela jorden varit ond och de goda hade dragits ned i undergången. Vi hade alla mördat varandra och ingen hänsyn hade funnits. Däremot om han hade utnyttjat hela sin kraft och dragit över repet hade alla de som nu gör ont fallit ner i stupet.

Gud drar alltså lagom hårt för att varken de goda eller de onda ska falla! Under tiden försöker Jesus kalla så många människor som möjligt över på Guds sida. Det är därför det onda finns i världen.

Jessika Fröjmark

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.