Argumenterande Text

Varför Kristen??

Världen består mer eller mindre av troende människor. Även ateister är troende eftersom de tror på att design och ordning kan komma av sig själv i naturen. Jorden består nästan av åtta miljarder människor vardera trettiotre procent av dem är kristna. Det är alltså var tredje människa. Mer än åttio procent av världsbefolkningen är delaktig i en religiös organisation. I denna text förklaras Bibelns trovärdighet, övernaturlighet, Jesus kärlek och även om religionen i sig. 

Trovärdigt 

Bibeln är den mest historiskt korrekta och trovärdiga skriften från den här tiden. Av alla fakta i Bibeln som undersökts har ingen kunnat visas vara fel. Bibeln består av 66 eller 77 böcker beroende på hur man ser det. Böckerna är indelade i två kategorier, gamla testamentet och nya testamentet. Gamla testamentet är skrivet innan Jesu födelse från ca 1400 f.Kr och Nya testamentet efter Jesu födelse från ca 40 e.Kr. Gamla testamentet består av en judisk historiebok, en diktsamling, profetiska skrifter och en lagbok. Nya testamentet består av fyra biografier om Jesus, kyrkans första historia samt ett antal brev och en profetia om framtiden. 

Exempel från Bibeln som kunnat styrkas med fysiska och konkreta observationer är när Mose ledde israeliterna genom havet, då man har hittat en sandbro under vatten med rester av gamla egyptiska stridsvagnar. Man vet att en kille vid namn Jesus fanns, att han dog, lades i en känd grav trots att han bara var en vanlig snickarpojke och att han försvann spårlöst ur graven. Sista exemplet är när det regnade svavel och eld över två städer. Man har hittat resterna av dessa två städer. En del forskare har försökt förklara detta med vulkanutbrott trots att det inte finns några vulkaner i närheten, medan andra menar på att det var Gud. 

Eftersom all den historiska faktan i Bibeln är trovärdig, kan vi även styrka de övernaturliga berättelserna? Som sagt består Bibeln av GT och NT som skiljer ca 1500 år i tid. Både gamla och nya testamentet innehåller historisk fakta. Därför menar jag att det går att styrka även sånt som är övernaturligt. Tex skriver GT om Jesus. Det finns flera hundra förutsägelser om Jesus i gamla testamentet. De vet vart han kommer födas, de vet att han kommer födas av en ogift kvinna och de vet att han kommer dö av en korsfästelse. Exempel på detta kan du hitta i Psaltaren 22, Mika 5:2 och Jesaja 7:14. 

Ondska

Fast hur kan Gud finnas om det finns så mycket ondska i världen? En fråga jag ofta får är hur Gud kan tillåta allt krig, män som våldtar unga flickor, helt enkelt all ondska som pågår. 

För att förklara hur Gud kan finnas trots all ondska brukar jag använda mig av en lego-modell, Lego modellen består av två öar (gott och ont), där den goda ön är högre än den andra. Öarna separeras av ett stup som symboliserar död. På den goda ön står Gud och de kristna och håller i ena änden av ett rep, på andra sidan står de människor som motverkar Gud med onda handlingar men också djävulen själv. Eftersom ön är längre ner får de också en fördel och har mer kraft nedåt. Det modellen symboliserar är att om Gud inte hade gjort någonting (släppt repet) hade hela jorden varit ond och det goda hade dragits ned i undergången. Vi hade alla mördat varandra och ingen hänsyn hade funnits. Däremot om han hade utnyttjat sin kraft och dragit över repet hade alla de som nu gör ont gått förlorade. 

Gud vill att alla hans barn, dvs alla människor, ska få en chans att tacka ja till hans oändliga kärlek och omsorg. Det är självklart att Gud inte lämnar oss i krisen vi nu står i och all skit vi hamnar i. Gud finns där för oss i allt vad vi gör och hjälper oss med det. Gud vill att vi ska ta oss dit han har som mål att vi ska. Gud har en plan för just dig och han älskar just DIG. I en text från bibelskolan.com står det “Mitt i Corona finns Oron men mitt i oron finns ro”. Vi behöver inte känna oss övergivna och ensamma i den mycket tråkiga situationen för Gud har en plan.

Kärlek

Jesus tvingar inte någon att tjäna honom, han tvingar inte heller oss att göra som han säger eller något sådant. Jesus säger “här är jag, kom till mig”. Väljer du att följa honom får du del av hans enorma kärlek men om du väljer att rata honom kommer han ändå att skydda dig mot allt ont eftersom han inte vill att du går förlorad. Det är aldrig försent att vända om och ta emot Jesus.

Att leva som kristen

Jesus har inget krav på hur du lever ditt liv. Är du kristen så behöver du alltså inte göra något speciellt eftersom Jesus har gjort allt för oss. Hur du väljer att leva ditt liv med Gud är frivilligt, är det genom att skriva med kristna vänner, sjunga sånger, gå i kyrka, vara på läger bestämmer du själv. Det enda kravet är att du tror på Gud, inget mer än så. Du behöver inte be varje dag, du behöver inte tro på Bibeln, du behöver inte gå i kyrkan. Men de flesta kristna väljer att be och tro på bibeln för att de vill ha en relation med Gud eftersom han är en trygghet och en riktig kärlekskälla.

För att sammanfatta är kristendomen inte en kravfylld religion. Jesus älskar dig precis som du är och leder dig steg för steg genom livet. Det finns massvis av historiska bevis som kan kopplas till det övernaturliga. Det finns miljoner människor runt om i världen som fått styrka genom Jesus. Be en kort bön, läs en vers ur bibeln eller lyssna på en låt. Vad kan du förlora på att ha en relation med Gud? När du kan få allt det positiva av att ta del av en oändlig kärlek och styrka som tar dig långt i livet. 

Jessika Fröjmark

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.